Weerstation Damwoude

________Hooikoorts pagina________


Hooikoorts - Wat is het?

Hooikoorts is een allergie voor soms zelfs hele kleine hoeveelheden van bepaalde stuifmeelkorrels van plantensoorten. De uiteindelijke veroorzakers zijn eiwitten in het binnenste van het stuifmeel. De allergie is seizoens- en weersafhankelijk. In de bloeitijd van planten ontstaat een nies- en slijmreactie, waardoor ademhaling door de neus bemoeilijkt wordt en geprikkelde ogen optreden. Ongeveer 15 procent van de bevolking van Nederland heeft een aangeboren aanleg om allergisch te worden. Naar schatting 5 procent heeft een deel van het jaar last van hooikoorts.

Hooikoorts - Oorzaken

De oorzaak van hooikoorts is een allergische reactie van het lichaam op bepaalde gras-, struik- en boompollen. Deze stoffen worden door het lichaam als lichaamsvreemde stoffen beschouwd en daardoor ontstaat een reactie. Er worden antilichamen gevormd, die bij elk hernieuwd contact met de allergenen een reactie teweegbrengen. Dat betekent meestal een nies- en proestreactie. Het neusslijmvlies zwelt op en bij de meeste patiŽnten reageert ook het bindweefsel van het oog.

Hooikoorts - Symptomen

Na contact met de pollen krijgt men proestbuien en door de zwelling van de neusslijmvliezen ook verminderde ademhaling door de neus. Vaak zijn ook de ogen rood, getraand en geÔrriteerd. De getroffen patiŽnten voelen zich aangeslagen, moe en hebben vaak ook lichte hoofdpijn. Lichte verhoging is in sommige gevallen mogelijk, maar van echte koorts is geen sprake. De klachten treden vooral op in het vroege voorjaar, waarbij het hoogtepunt zich voor de meesten bevindt in mei en juni. Ze vallen natuurlijk samen met de bloeitijden van allergie-veroorzakende planten.

Hooikoorts - Diagnose

De diagnose is simpel aan de hand van de symptomen te stellen. Bloedonderzoek kan vervolgens het vermoeden van een allergische reactie bevestigen. Met een allergietest kan uitgezocht worden welke groep van allergetische stoffen de meeste overlast veroorzaakt. Bij deze test worden in water opgeloste stuifmeelstoffen bij kleine krasjes in de huid aangebracht. Bij een allergische reactie ontstaat zwelling, jeuk en roodworden in het betreffende huid-gebied.

Hooikoorts - Remedie

De klachten kunnen met medicijnen meestal goed in de hand worden gehouden. Anti-allergie middelen remmen de allergische reacties meestal snel en doeltreffend. Bij lichte klachten zijn ook plaatselijk toepassen als neus- en oogdruppels te gebruiken. Inname van tabletten leidt vaak tot extra vermoeidheid, hoewel de geneesmiddelen qua uitwerking wat dat betreft grote verschillen vertonen. Bij sterk gezwollen neusslijmvlies kan een neusspray belangrijk zijn. Een andere methode is wat langduriger van aard en vergt meer moeite en aandacht. Men kan namelijk ook al een lichte vorm van de allergische stof in de vorige herfst aanbrengen, waardoor het lichaam antistoffen aanmaakt. De allergische stof komt in een zo geringe hoeveelheid voor dat er nauwelijks hinder van wordt ondervonden. Als de echte allergische stof uit de natuur vrijkomt is het lichaam er dan als het ware aan Ďgewendí en vindt geen overmatige reactie meer plaats

Hooikoorts - Tips

* De belangrijkste maatregel is het vermijden van stuifmeel in de tijd dat de patiŽnt daar vatbaar voor is.

* De biologische kalender, maar ook het weer speelt daarbij een grote rol.

* Over het algemeen geldt dat bij droog weer met veel wind de meeste stuifmeel door de lucht vliegt.

* Op het platteland is de stuifmeelconcentratie in de ochtend het grootst, in de stad meestal tegen de avond.

* Houdt bij allergie ramen en deuren gedurende die periodes zoveel mogelijk dicht.

* Neem meubels en oppervlakken in huis regelmatig met een vochtige doek af.

* Laat verder eerder gedragen kleding niet over een stoel in de slaapkamer hangen.

* Was ook het haar voor het slapen gaan.

* Houd bij de vakantieplanning rekening met de locatie. Aan zee of in het hooggebergte heb je er veel minder last van.Bron: WeerOnline